You are currently viewing Derfor er komøg vigtigt at kigge på

Derfor er komøg vigtigt at kigge på

Indrømmet! Billedet er ikke særligt spændende… Men det er vigtigt for vores proces og det er vigtigt for vores dyr.

I den proces vi er i på Projekt-Klimagården, hvor vi omlægger et konventionelt landbrug til at være øko-holistiskt og baseret på permakulturens principper, hvor mennesker, dyr, natur, miljø og klima skal vægtes lige højt, er det noget af det ALLERVIGTIGSTE.

For at vi kan komme videre med at udvikle en helt unik staldtype, skal vi kigge på de her kokasser, vi skal sammenligne hvordan de tager sig ud, ikke bare i dag men også i morgen og de næste mange dage frem.

Vi tester ligenu flere typer underlag til en ny dybstrøelsesstald og det du ser her er en kokasse i halm dybstrøelse og en kokasse i dybstrøelse lavet af halmpiller.

Og det er vigtigt, fordi der er nemlig væsentlige forskelle på hvordan dybstrøelsen opfører sig, hvad det koster og især hvordan dyrene opfører sig i det forskellige underlag. Det er for os enormt vigtigt at vi sikre vores dyr de allerbedste forhold, samtidigt med at vi vægter miljøet, klimaet og økonomien bag projektet, sådan at vi mange år frem kan være en aktiv medspiller i fødevareproduktionen.

Klimagården - Kokasser

En af de store udfordringer vi står overfor er at finde et alternativt til det meget hyppigt anvendte halm. Selvom det ser enormt blødt, dejligt og hyggeligt ud at køerne ligger der midt i halmen og tygger drøv, så har halmen ikke alle de kvaliteter som vi gerne skulle have i et dybstrøelsesunderlag.

I vores stald på Projekt-Klimagården har vi ligenu rigget to store områder af, lige ved siden af hinanden hvor vi tester de to typer underlag, og hvordan køerne trives i det.

Når vi sammenligner de to forskellige underlag så er halmpillerne dyrere, men halmpillerne suger op til 4-5 gange kraftigere end halm. Den kokasse du ser her på billedet, vil i løbet af meget kort tid forvandle sig til tørt smulder, da halmpillerne opsuger væsken og fordeler væsken i underlaget. Det gir renere køer, en meget bedre hygiejne, mindre sygdomme og derved større trivsel blandt køerne. Underlaget i testområdet med halmpillerne virker blødt, rart og er helt tørt når man rører ved det.

I halmen bliver kokassen liggende og forvandler sig til smadder som køerne går rundt i. Det kræver et nyt lag halm og fordi sugeevnen i halmen er så ringe kræver det ikke alene rigtigt meget halm at holde det tørt hos køerne, men det kræver også rigtigt mange arbejdstimer at vedligeholde et underlag af halm. Når man rører ved underlaget er det kun det allerøverste af halmen der er tørt, og når man træder i det, er det godt nok blødt og eftergivende, men det virker ikke så stabilt at gå rundt i som i området med halmpillerne.

Indtil videre er konklusionen fra vores side, at halmdybstrøelsen kan i den tid, det når at ligge i stalden som underlag udvikle så meget varme i den naturlige komposteringsproces, at køerne ikke hviler så ofte, som i halmpillerne og sammenlignet med de køer der går i halmpillerne er det køerne i halmpillerne der virker mest afslappet og med mere bevægelsesfrihed.

Vi kan også konkludere at der er langt mindre lugt, mindre ammoniak i luften, og at køerne i halmpillerne ser ud til at trives langt mere end i halmen.

Har du ideer, input eller bemærkninger til os eller den proces vi er i, er du meget velkommen til at skrive det her.

Skriv et svar